Petroskoin Taitaja-kisoissa 21.4.–25.4.2014

Minna Kiiveri


 • Hitsauslaboratorio ja opettaja Leonid Borovskii

  Hitsauslaboratorio ja opettaja Leonid Borovskii


 • Petroskoin Teollisuusoppilaitos

  Petroskoin Teollisuusoppilaitos


 • Tig-hitsausopetusta. Kuvassa etualalla selin Heikki ja hitsaamassa Minna

  Tig-hitsausopetusta. Kuvassa etualalla selin Heikki ja hitsaamassa Minna


 • Kahvitilaisuus Karjalan tasavallan työministeriössä työministeri Ivan Skrynikovin kanssa.

  Kahvitilaisuus Karjalan tasavallan työministeriössä työministeri Ivan Skrynikovin kanssa.


 • Rosatomin ydinvoimalatehdas Petroskoissa. Kuvassa vasemmalta Heikki, tulkki Edvin, opettaja Leonid, koulutuspäällikkö Denis, rehtori Natalya, Minna ja varajohtaja Vadim.

  Rosatomin ydinvoimalatehdas Petroskoissa. Kuvassa vasemmalta Heikki, tulkki Edvin, opettaja Leonid, koulutuspäällikkö Denis, rehtori Natalya, Minna ja varajohtaja Vadim.


 • Ammattitaitokilpailun osallistujat odottavat aloitusmerkkiä hitsauskoppien edustalla.

  Ammattitaitokilpailun osallistujat odottavat aloitusmerkkiä hitsauskoppien edustalla.


Marraskuussa 2013 Kainuun ammattiopisto sai Kainuun ELY-keskuksen ja Karjalan tasavallan työministeriön lähialueyhteistyössä suunnitteleman kaksi viikkoa kestävän Hitsaajan koulutuksen. Koulutus toteutettiin Kajaanissa ja mukana oli Petroskoin Teollisuusoppilaitoksen kahdentoista oppilaan lisäksi metallin opettaja Leonid Borovskii sekä oppilaitoksen varajohtaja Vadim Solnyshkov. Koulutus sujui hyvin ja oppilaat olivat todella aktiivisia oppimaan ja viihtyivät hyvin luonamme. Keskustelimme silloin, että lähtisimme mahdollisesti seuraavana keväänä tutustumaan heidän Taitajakisaan, jotta myös meidän oppilaamme voisivat osallistua tulevaisuudessa hitsauskilpailuun. Maaliskuussa kutsu sitten saapui.

Matkaan osallistuivat koulutusjohtaja Mauri Lindstedt, koulutuspäällikkö Keijo Kinnunen sekä metallin opettajat Heikki Seppänen ja Minna Kiiveri.
Matkaan lähdettiin pääsiäismaanantaina aikaisin aamulla koulun pikkubussilla ja perille Petroskoihin saavuimme illansuussa. Siellä meitä odotti illallinen, jonka jälkeen majoitumme Hotelli Kalevalaan aivan lähelle Teollisuusoppilaitosta. Kaksi ensimmäistä päivää opetettiin paikallisia hitsaajaoppilaita Mag- ja Tig-hitsauksen saloihin.

Isännät olivat järjestäneen meille paljon ohjelmaa. Käytiin muun muassa tutustumassa Rosatomin ydinvoimalatehtaaseen. Harmi, ettei tehtaassa saanut sisällä kuvata kameralla. Oli todella mielenkiintoista. Tehdas oli siisti ja työn jälki erinomaista. Siellä käytettiin nykyaikaisia tuotantovälineitä, kuten hitsausrobotteja ynnä muuta. Osia oli valmistumassa myös Loviisaan, Suomeen.

Taitajakilpailuun osallistui Karjalan alueen ammattioppilaitoksen nuorisoasteen oppilaita useasta eri oppilaitoksesta. Kilpailutehtävänä oli hitsata puikkohitsausmenetelmällä paineenkestävä astia, jossa oli erilaisia putki-levy-liitoksia. Hitsausliitoksille tehtiin silmämääräinen tarkastus ja astia paineistettiin. Erikoista kilpailun alussa oli, että jokainen oppilas joutui allekirjoittamaan lomakkeen, jossa hän sitoutui noudattamaan työturvallisuutta kilpailun aikana. Kilpailun voitti Teollisuusoppilaitoksen opettajan Leonidin oppilas.

Meidät kutsuttiin myös vierailulle Karjalan tasavallan työministeri Ivan Skrynikovin luokse. Ministerin kanssa keskusteltiin jo olemassa olevasta ja tulevasta yhteistyöstä. Molemmilla osapuolilla on halu kehittää metallialan osaamista yhdessä. Samalla yhteistyön toivotaan johtavan myös venäläisten hitsaajien työllistymiseksi esimerkiksi Kainuun metallialan yrityksiin. Keskustelussa tuli esille myös mahdollisuus ns. kovanrahan koulutuksien järjestämiseen venäläisille.

Vierailun tavoitteet saavutettiin erinomaisesti. Esimerkiksi marraskuussa järjestetään Kajaanissa taas hitsaajakoulutusta teollisuusoppilaitoksen oppilaille. Ensi keväänä todennäköisesti KAO:n oppilaat osallistuvat Petroskoissa taitajakilpailuun. Tutustuimme hyvin teollisuusoppilaitoksen henkilökuntaan ja meitä pidettiin todella hyvin vieraina.
Kotimatka alkoi perjantai-aamuna ja saavuimme kotiin illansuussa täynnä mukavia muistoja reissusta.