Pietarissa 2.-5.6.2014

JEDU on mukana valtakunnallisessa ammatillisten oppilaitosten Venäjä -verkostossa, jossa on meidän lisäksemme mukana 10 muuta ammatillisen koulutuksen järjestäjää Suomessa. Verkostolla on useita pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita Venäjällä. Verkoston uudet Internet -sivut löytyvät osoitteesta www.venajaverkosto.fi.

JEDU on ollut mukana verkoston toiminnassa vuodesta 2012 lähtien. Ensimmäiset verkoston hankkeiden rahoituksella toteutetut matkat JEDUssa on tehty huhtikuussa 2013 sekä marraskuussa 2013. JEDUsta aktiivisimpina toimijoina Venäjä -toiminnassa ovat Kalajoen, Oulaisten ammattiopistot sekä Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto, myös Nivalan ammattiopisto on ollut mukana verkoston toiminnassa.

JEDUn tavoitteena on solmia yhteistyösopimus venäläisen ammattiopiston kanssa ja aloittaa sekä opiskelijoiden työssäoppimisjaksojen että henkilökunnan työelämäjaksojen toteuttaminen Venäjällä syksyn 2014 tai kevään 2015 aikana. Tämän toteuttamiseksi järjestettiin JEDUn matkailun ja liiketalouden yhteinen yhteistyönsolmimismatka Pietariin 2.-5.6.2014. Matkaan lähti mukaan myös edustajia muista verkoston jäsenorganisaatioista.

Matkalle osallistuivat Oulaisten ammattiopiston liiketalouden lehtori ja kansainvälisyyskoordinaattori Merja Räihä, liiketalousyksikön koulutusjohtaja Veikko Honkanen, Kalajoen ammattiopiston matkailun opettaja Eeva Saarenpää-Mendes, matkailun opiskelija Heidi Nikupaavo sekä JEDUn kansainvälisyyskoordinaattorina toimiva kehittämispalveluiden suunnittelija Tuula Leskinen. Lisäksi mukanamme Pietarissa oli Savon koulutuskuntayhtymästä Savon ammatti- ja aikuisopistosta SAKKYstä Leena Kumpulainen, jonka Pietari- ja Venäjäkokemus on erittäin monipuolinen. Saimmekin Leenalta vastauksia moniin mieltämme askarruttaneisiin kysymyksiin, kiitos Leena!

Tiistaina Petrovsky Collegessa järjestettyyn vierailuun osallistui myös Kouvolan seudun ammattiopistolta Olga Partanen, jonka kielitaidosta oli hyötyä keskusteluista Olgan, Irinan ja Annan kanssa, kiitos Olga sinullekin osallistumisestasi, oli mukava tutustua paremmin!

 

Matkapäiväkirja

Matkaan lähdettiin kevätlukukauden jo päätyttyä ja siksi matkalaiset lähtivätkin matkaan useammalta paikkakunnalta. Edullisimmaksi matkustustavaksi osoittautui juna ja menomatkalla kaikki matkustimmekin samalla IC-junalla. Ensimmäisellä matkaan lähteneellä päivä alkoi varhain, sillä juna lähti jo 5.30 Oulusta, seuraavat kyytiläiset nousivat junaan Oulaisista ja Ylivieskasta, viimeinen matkalainen pääsi mukaan Kokkolan asemalta.

Puolen toista tunnin välipysähdys oli Tikkurilassa, jossa kävimme yhdessä syömässä ennen Allgeron saapumista. Junamatka Tikkurilasta Pietariin sujui hyvin ja ehdimme keskustella JEDUn sekä ammattiopistojen esittelyistä Pietarissa ja suunnitella muutenkin matkan ohjelmaa sekä aikatauluja reilun 3 tunnin aikana. Yhteensä junamatkoihin kului aikaa noin 10 tuntia.

Pietariin saavuimme paikallista aikaa 19.36, eli juna oli hyvin ajallaan ja rajamuodollisuudet sekä valuutanvaihdot onnistuivat junassa hyvin. Tulevia matkoja ajatellen valuutanvaihto on oikeastaan sama hoitaa suoraan junassa, silloin valuuttaa ei tarvitse tilata pankkiin etukäteen. Junassa on hyvin esillä myös esitteitä tullimuodollisuuksista, ohjeet tulli- ja tuontirajoituksista jne.

Rautatieaseman päädyssä on metroasema ja aseman sivulla heti junasta poistuttaessa ovat odottamassa yksityiset sekä virallisemmat taksit. Yksityisilläkin takseilla on katoillaan mitä erilaisempia taksikylttejä, mutta kojelaudalla ei näy taksamittareita. Näitäkin takseja voi käyttää, mutta matkan hinta tulee sopia etukäteen. Hinnat näillä takseilla ovat milloin mitäkin, joten tarkkana pitää olla. Viralliset taksit odottavat kauempana portilta. Toisaalta voi olla hyvä pyytää hotellia varaamaan taksin noutamaan suoraan asemalta, jolloin hinnan voi sopia etukäteen eikä taksin etsimiseen tai odotteluun mene aikaa.

Hotellilla sisäänkirjautuminen onnistui vaivatta ja lyhyen virkistäytymisen jälkeen lähdimme vielä syömään venäläiseen ravintolaan iltapalaa. Hyvin saatiin ruokaa tilattua vaikka tarjoilija ei puhunut englantia ja me vain vähän venäjää. Onneksi viereisessä pöydässä istui avulias paikallinen mies, joka toimi hieman tulkkina. Samalla reissulla kävimme myös pienessä hotellin lähellä olevassa ruokakaupassa ostamassa vettä ja välipalaa seuraavia päiviä varten.

Tilasimme vastaanotosta vielä aamua varten valmiiksi taksin, jotta ehtisimme aamuruuhkan aikana ajoissa Petrovsky Collegeen sovittuun tapaamiseen.

Petrovsky Collegen pihalla

Tiistaiaamu alkoi sateisissa merkeissä. Taksimatkaan varasimme aikaa ruuhka-ajan vuoksi noin 40 minuuttia, mutta poikkeuksellisesti matka kestikin vain 15 minuuttia ja olimme niin hyvissä ajoin oppilaitoksen portilla, että ehdimme ottaa valokuvatkin.

Petrovsky Collegessa meitä oli vastassa yksikön johtaja Olga Liadova, jonka olen tavannut jo useammin Venäjä -verkoston seminaareissa sekä viime marraskuussa Pietarissa, kun vierailin oppilaitoksessa ensimmäisen kerran.

Olga esitteli meille Petrovsky Collegen historiaa, toimintaa ja lukuja. Petrovsky College on perustettu 1944 ja oppilaitos saavutti 1990 college – aseman. Venäjällä ammatillista koulutusta tarjotaan lyseoissa, joista valmistuvat opiskelijat sijoittuvat suoraan työelämään, teknillisissä ammattikouluissa koulutus on perusasteista ja kestää 2-3 vuotta kun taas collegeissa koulutus kestää 3-4 vuotta ja tarjoaa syvempää ammatillista koulutusta ja erikoistumistutkintoja, kuitenkin korkeakoulut ovat erikseen. Pietarissa yksistään on n. 160 ammatillisen koulutuksen järjestäjää.

Petrovsky Collegen Pietari patsaan vieressae

Petrovsky Collegen nimi vakiintui nykyiseen muotoonsa 1997 ja oppilaitoksessa on tällä hetkellä 28 eri alaa ja 30 kielten opettajaa, mikä osoittaa oppilaitoksen panostusta kansainväliseen toimintaan. Oppilaitoksessa on ollut myös suomenkielen opettaja, tällä hetkellä haetaan uutta opettajaa edellisen siirryttyä muihin tehtäviin.

Oppilaitoksen virallinen nimi on siis Petrovsky College Saint-Petersburg State Budget Educational Institution of Secondary Vocational Education and Training. Petrovsky College toimii alueellisesti ja on aluehallinnon alaisuudessa. Suurin osa opiskelijoista tulee suoraan peruskoulusta ja ovat 16–17 vuotiaita.

Oppilaitos on varsin suosittu Pietarin alueella ja opiskelijoita heillä on nuorisopuolella noin 3000. Oppilaitos on erittäin vetovoimainen, sillä suosituimmilla aloilla joudutaan järjestämään pääsykokeet, koska avoinna olevaa paikkaa kohtaan on usein neljä tai jopa viisi hakijaa. Suosituimpia aloja ovat matkailu, mainonta, ravintola- ja hotelliala sekä laki, pankkitoiminta ja talous. Sisäänpääsyyn vaikuttavat peruskoulun todistus sekä mahdollinen pääsykoe. Hakija täyttää arviointilomakkeen, jonka perusteella valinta suoritetaan.

Tällä hetkellä oppilaitoksessa on tarjolla 29 koulutusohjelmaa, joista uusimpana on logistiikka. Lisäksi oppilaitos tarjoaa lyhytkursseja sekä nuorille että aikuisille. Lyhyt kurssit ovat maksullisia. Oppilaitos järjestää myös 50 erilaista jatko- ja täydennyskoulutusohjelmaa aikuisille. Heillä on esimerkiksi uutena opintokokonaisuutena valittavana moduuli tulevaisuuden johtaja.

esittely kokoushuoneessa

Peruskoulutus on maksutonta, tosin joutuvat perimään pientä aineistomaksua, joka sisältää esimerkiksi monisteet, Internetin käytön jne. opiskelijoilta. Lisäksi oppilaitos tarjoaa iltapäivällä ja iltaisin erilaisia täydennys- ja harrastekursseja, jotka ovat maksullisia.

Oppilaitoksen lukukauden ajat poikkeavat hieman suomalaisista, eli syyslukukausi alkaa syyskuun alussa ja loppuu joulukuun loppuun. Kevät lukukausi alkaa tammikuun lopussa tai helmikuun alussa ja jatkuu kesäkuun loppuun. Vuoden aikana on n. 8vk työssäoppimista ja koko koulutuksen aikana n. 22–24 viikkoa.

Olgan esityksen aikana keskustelimme paljon käytännön eroista esimerkiksi lukukausien kestossa ja ajankohdissa. Lisäksi keskustelimme opiskelijoiden keskeyttämisasteista ja yleisimmistä keskeyttämisperusteista ja huomasimme painivamme samanlaisten ongelmien kanssa. Keskustelun jälkeen Olga esitteli vielä Petrovsky Collegen monipuolista ja pitkään jatkunutta kansainvälistä toimintaa ja esitteli sekä liiketalouden että matkailuosastojen johtajat Anna Andreevan ja Irina Kagakinan.

Keskustelut veivät niin paljon aikaa, ettei JEDUn ja ammattiopistojen tai Venäjä-verkoston toiminnan esittelyyn jäänyt aikaa, vaan annoimme Olgalle ja osastonjohtajille JEDUn yhteisen englanninkielisen esitteen. Toisaalta Petrovsky College on tehnyt pitkään yhteistyötä Venäjä -verkoston kanssa, joten esittelyä ei varmastikaan olisi paljoa edes tarvittu.

Esittelyjen päätyttyä lähdimme Olgan johdolla kiertämään ammattiopiston tiloja ja ensimmäiseksi tutustuimme opintotoimistoon, jossa parhaillaan seurattiin hakeneiden opiskelijoiden määrää ja selvää oli, että useammissa aloissa hakijoita oli moninkertainen määrä paikkoihin nähden. Muutamilla aloilla oppilaitos on saanut erikoisluvan järjestää lisäksi samaa koulutusta maksullisena, jolloin ne, jotka eivät mahdu normaaliin kiintiöön voivat halutessaan ja kyetessään osallistua koulutukseen maksaessaan siitä lukukausimaksun.

Esittelykierroksen aikana tutustuimme oppilaitokselle myönnettyihin kunniakirjoihin, liittyen niin koulutuksen laatuun, kansainväliseen toimintaan kuin ammattitaitokilpailuihin.

Kunniakirjoihin tutustumassa

Kierroksen päätteeksi nautimme maittavan lounaan oppilaitoksen kahvilla alkusalaatteineen, keittoineen ja pääruokineen sekä jälkiruoka teen ja keksin kera, kuten Venäjällä on tapana.

Lounaan jälkeen kiersimme vielä Irinan johdolla oppilaitoksen asuntolassa, joka sijaitsee parin sadan metrin päässä päärakennuksesta. Asuntolassa on vahtimestari ympäri vuorokauden. Asuntolan alakerrassa sijaitsee niin sanottu kahvikoulu, eli luokkahuone, jossa on useampi erikoiskahvien valmistuslaite. Kahvikursseja järjestetään myös lyhytkoulutuksina työelämän tarpeisiin ja esimerkiksi JEDUn opettajat ovat tervetulleita kurssille. Lisäksi asuntolan alakerrassa toimii kahvila opiskelijoille ja henkilökunnalle. Rakennuksen toisessa päässä on kosmetologiosasto ja heidän harjoittelutilansa. Aivan sisääntuloaulaa vastapäätä sijaitsevat myös kampaajien työskentelytilat. Asuntolan huoneet sijaitsevat ylemmissä kerroksissa.

Asuntolassa on useita erikokoisia huoneita, pääsääntöisesti huoneet ovat solutyyppisiä, niin että 2-4 huonetta jaksaa yhteisen vessan sekä suihkun. Keittiö on yhteinen käytävällä. Huoneessa on 2-6 vuodepaikkaa.

Asuntolakierroksen jälkeen palasimme Petrovsky Collegen päärakennukseen, jaoimme tuliaisemme ja jatkoimme oppilaitoksen pienellä bussilla kiertoajelulle Pietarin keskustaan. Oppaanamme toimi englanninkielen opettaja Alexander Tsiganov. Kiersimme parissa tunnissa keskeisimmät kohteet ja pysähdyimme jaloittelemaan satama-alueella, josta pystyimme myös ostamaan tuliaisia.

Kiertoajelun jälkeen jäimme keskustaan ja kiertelimme keskustan ostoskeskuksessa reilun tunnin ajan. Päivä oli todella kuuma, varmaankin lähemmäs 30 astetta, joten palasimme takaisin hotellille virkistäytymään.

Paluumatkan toteutimme metrolla, mikä jo sinällään oli kaikille ensikertalaisille varsin mieleenpainuva kokemus. Metrossa on kuitenkin suhteellisen helppo liikkua kun seuraa metrokartan värejä ja pitää mielessä oman pysäkin sekä päätepysäkin, jotta lähtee metrolla oikeaan suuntaan.

Hotellille päästyämme pidimme pienen tauon sähköpostien lukua ja virkistäytymistä varten ja puoli yhdeksältä ruokailimme yhdessä hotellin ravintolassa. Illan päätteeksi lähdimme vielä kävelemään hotellin ympäristöön ja näimmekin Nevan rannalla ilotulituksen. Ilta oli lämmin ja paikallisetkin olivat istumassa iltaa vielä pitkään.

Keskiviikkoaamu oli hieman myöhäisempi, sillä Petrovsky College oli onnistunut järjestämään tapaamisen Prisman henkilöstöjohtajan Anna Kolesnikovan kanssa yhdeksitoista. Alexander tuli noutamaan meidät oppilaitoksen bussilla suoraan hotellilta, josta oli vain reilun 5 minuutin ajomatka Prismaan.

Prismassa

Anna kertoi, että prismassa käytetään soveltuvien osin suomalaisia standardeja ja heillä on myös Sokoksen omien harjoitteluohjelmien kautta harjoittelijoita eri aloilta ja eri tehtävissä. Toimistolla suurin osa osaa englantia ja lisäksi on myös suomenkielentaitoista henkilökuntaa. Yhdessä kaupassa on suomalainen päällikkö ja sen vuoksi sitten jatkuvasti myös tulkki, jotta päällikön ja henkilökunnan kanssakäyminen sujuisi mahdollisimman kitkattomasti.

Prisman puolelta englanninkielen taito riittää opiskelijoille. Prisma voi tarjota tilanteen mukaan työssäoppimis- ja työelämäjaksopaikkoja henkilöstö-osastolta raporttien teossa, markkinointiosastolla esimerkiksi kuvastojen tekoa, talouspuolelta voi löytyä sopivia tehtäviä, uutena järjestelmänä on otettu käyttöön SAP, joten jos siitä on kokemusta esimerkiksi henkilökunnalla he olisivat erittäin tervetulleita työelämäjaksolle Prismaan. Edellä mainittujen tehtäväalueiden ja osastojen lisäksi myös laadunhallinnan puolella, turvallisuudessa sekä ID-osastolla ja kehittämisessä voisi olla mahdollista suorittaa työssäoppimista ja työelämäjaksoja. Kaupan puolella tehtävät painottuisivat myyntiin, asiakaspalveluun ja kassatyöhön.

Prisman hypermarketeissa on jonkin verran myös omaa tuotantoa, joten näiden yksiköiden keittiössä voisi olla sopivia työtehtäviä myös esimerkiksi catering alan opiskelijoille. Lisäksi Prismalla on 2 vuotta sitten rakennettu oma varasto, jossa olisi mahdollista perehtyä logistiikkaan. Varasto sijaitsee kauempana, mutta sinne on läheiseltä metroasemalta bussiyhteys henkilökuntaa varten.

Käytännön järjestelyistä keskustelimme sen verran, että Prisman tiloissa ei ole henkilökuntaruokailua tai Prisma ei tarjoa henkilöstölleen lämmintä ruokaa, eikä siksi voi tarjota sitä opiskelijoillekaan. Taukotiloissa on kuitenkin ilmainen kahvi tai tee. Kaikissa Prisman työpaikoissa Pietarissa on kuitenkin taukotilat ja mahdollisuus omien eväiden säilyttämiseen ja lämmittämiseen.

Prisma tarvitsee CV:t työssäoppimisesta kiinnostuneilta opiskelijoilta sekä työelämäjaksosta kiinnostuneelta asiantuntijalta. Petrovsky Collegen liiketalousosaston johtaja Anna Andreeva toimii yhteyshenkilönä ja huolehtii käytännön paperiasioista sekä muodollisuuksista Prisman kanssa. Jokaisessa ammattiopistossa edetään oman aiemmin sovitun kaavan mukaan, JEDUssa otetaan aina yhteyttä oman ammattiopiston kansainvälisyyskoordinaattoriin, mikäli on kiinnostusta ulkomaan työelämäjaksoa tai työssäoppimisjaksoa kohtaan.

Esittelimme Anna Koleshnikoville lyhyesti taustaorganisaatiomme ja kerroimme kuuluvamme kansalliseen ammatillisten oppilaitosten Venäjä -verkostoon, Annan mielestä Prisma on valmis tekemään yhteistyötä kaikkien verkoston jäsenten kanssa.

Tapaamisen päätyttyä siirryimme Pietarin keskustaan lounaalle, vierailimme myös ortodoksisessa kirkossa ja pääsimme sattumalta todistamaan vihkiseremoniaakin. Lounaalta siirryimme viiden tähden hotelliin Hermitage:en, jonne meille oli järjestetty opastettu kierros.

Eeva ja Aleksander Pietarin vilinaessae

Hermitage hotellia on remontoitu vuodesta 2005 ja remontti valmistui noin 1,5 vuotta sitten. Remontti on tehty niin, että huoneet noudattavat pitkälti Eremitaasin sisustustyylejä, sillä hotelli on erikoisluvalla virallinen Hermitage -hotelli. Erihintaiset huoneet sijaitsevat eri kerroksissa ja molemmat siivet ovat eristettyjä toisistaan, joten tarvittaessa myös suurempien kokonaisuuksien varaaminen pelkästään omaan käyttöön onnistuu helposti. Toiseksi edullisin huone Juniori sviitti maksaa tällä hetkellä noin 8000 ruplaa yöltä eli noin 200 euroa yöltä, aamupala nostaa hintaa 1000 ruplaa. Tosin hotelli on ollut toiminnassa vasta n. 1,5 vuotta, joten hintatasoa haetaan vielä ja halutaan ensi alkuun pitää suhteellisen edullisena 5 tähden hotellina, jotta asiakkaat löytävät hotellin.

Hotellilla on ollut jo useita Petrovsky Collegen hotelli- ja ravintola-alan opiskelijoita työssäoppimassa, yksi nuori opiskelija poika oli vastaanotossa ja Eeva pääsikin puhuttamaan häntä. Petrovsky Collegen hotelli- ja palveluosaston johtaja Irina Kagakina oli koko hotellikierroksen mukanamme ja lupasi auttaa käytännön järjestelyissä jatkossa.

Eremitaasi hotellin paeaeovi

Hotelli vierailun jälkeen keskustelimme vielä lyhyesti Irinan ja Alexanderin kanssa. Kiitimme heitä lämpimästi yhteistyöstä ja annoimme muistoksi JEDUn tuotteita sekä Kalajoen ammattiopistossa tehtyjä, että valikoiduilta yhteistyökumppaneilta hankittuja suomalaisia käsitöitä.

Aleksander opasti meidät vielä metrolle, josta jatkoimme matkaa hotellillemme ja lepäsimme vähän rankan päivän jälkeen ennen kuin suuntasimme Vasilevskin saaren kävelykadulle hankkimaan tuliaisia ja syömään illallista. Myöhään emme jaksaneet kaupungilla kierrellä sillä torstaiaamuksi olimme tilanneet taksin valmiiksi hotellille ja juna lähti jo 6.40.

Torstaiaamuna olimme luovuttamassa huoneet 5.30, ja taksikuski tuli ajallaan noutamaan meitä. Olimme hyvissä ajoin juna-asemalla eikä lähtöselvityksessäkään aiheutunut ongelmia, kaikilla oli passit mukana ja samoin maasta lähtökortit. Juna pääsi matkaan ajallaan ja tulli- sekä rajamuodollisuudet hoituivat kivuttomasti asiantuntevan henkilökunnan kanssa. Tikkurilassa vaihdoimme vielä Eevan junalipun IC -junasta Pendoliinoon, jotta saimme matkustettua suurin osa samassa junassa.

Matka oli mielestämme todella onnistunut. Tutustuimme paremmin toisiimme, pääsimme keskustelemaan ajan kanssa tavoitteistamme Venäjäyhteistyölle ja ennen kaikkea tutustuimme Petrovsky Collegessa Irinaan, Annaan ja Olgaan, sekä oppaaseemme Alexanderiin. Lisäksi nyt näimme yhteistyökumppanimme opiskelija-asuntolan, sen toiminnot, joten tiedämme mitä voimme opiskelijoillemme kertoa oppilaitoksesta ja millaiseen paikkaan heitä olemme laittamassa. Myös Hermitage hotelliin ja Prismaan tutustuminen oli mielenkiintoista ja loi innostusta myös seurueemme opiskelijajäseneen Heidiin.

Mielestämme Pietari on hyvä ja monipuoliset mahdollisuudet tarjoava kaupunki opiskelijoiden työssäoppimiseen sekä henkilökunnan työelämäjaksoja ajatellen. Pietari avartaa varmasti jokaista matkailijaa ja auttaa ymmärtämään kuinka suuri ja oma maailmansa Venäjä on, muttei siltikään niin kovin erilainen. Petrovsky Collegella on pitkät perinteet kansainvälisessä yhteistyössä ja erityisesti työssäoppimispaikkojen järjestämisessä suomalaisille opiskelijoille, joten heidän kanssaan Venäjä -kuvioita on helppo lähteä viemään eteenpäin.

Suuret kiitokset Petrovsky Collegen henkilökunnalle, Olgalle, Irinalle, Annalla ja muille matkamme suunnittelusta ja käytännön järjestelyistä Pietarissa. Kiitokset ammatillisten oppilaitosten Venäjä -verkoston jäsenille tuesta ja neuvoista matkaa koskien sekä Olgalle ja Leenalle osallistumisesta matkaamme, pääsimme verkostoitumaan myös verkoston sisällä. Kiitokset myös Opetushallitukselle Venäjä -verkoston hankkeiden rahoittamisesta, ilman sitä tämäkään matka ei olisi ollut mahdollinen. Ja tietysti myös kiitokset omille esimiehillemme ja organisaatiollemme matkan mahdollistamisesta ja panostamisesta Venäjä yhteistyön kehittämiseen, tässä on hyvä pohja tulevaisuuden yhteistyölle.