Vierailu Apatiitissa ja Kirovskissa

Markku Pyykkönen 17.2.2014


 • Lastauskone North West Phosphorous Companyn kaivoksella

  Lastauskone North West Phosphorous Companyn kaivoksella


 • Käyttämämme miehistönkuljetusajoneuvo kaivoksella

  Käyttämämme miehistönkuljetusajoneuvo kaivoksella


 • Oleny Ruchei, rikastamo

  Oleny Ruchei, rikastamo


 • Museossa oli mm. pienoismalleja kaivoksen varhaisesta toiminnasta

  Museossa oli mm. pienoismalleja kaivoksen varhaisesta toiminnasta


Vierailu Apatiitissa ja Kirovskissa 17.-20.2.2014

Lähdin liikkeelle Kajaanista 17.2.2014 klo 6:00 autolla kohti Sallaa. Muut ryhmän jäsenet lähtivät matkalle Torniosta 17.2.2014 klo 7:00. Liityin heidän joukkoon n. klo 11 Sallassa. Matka tehtiin vuokra-autolla ja mu-ka olivat Sami Hietalahti, Markku Kasala ja Ilkka Pukema Ammattiopisto Lappiasta, Ahti Rönkkö (tulkki ja opas), Markku Pyykkönen KAO:lta sekä Ammattiopisto Lappian kaivosalan opiskelijat Hilkka Liimatainen ja Liisa Smeds. Rajan ylitys 17.2.2014 tapahtui n. klo 12:30 Suomen aikaa ja perille Apatityyn Kuolan niemi-maalle saavuimme illalla n. klo 19:00 paikallista aikaa.

Ensimmäisenä iltana majoituttiin Kola Science Centerin asuntolarakennukseen. Isäntänä tiedekeskuksen puolelta oli Anatoly Vinogradov. Tiistaina 18.2.2014 vuorossa oli vierailu Apatity Branch of Murmansk State Technical University:n (AB MSTU), joka on arvostetuimpia kaivosalan yliopistoja Venäjällä. Samalla tutustuttiin Kola Branch of Petrozavodsk State University (KB PSU):n, jossa tehdään tutkimusta ja koerikastusta eri tahoille, myös Suomen kaivoksille.

Iltapäivällä vierailtiin Khibiny Technical College – Branch of Mining University:ssä, joka vastaa tekniikan alanperuskoulutuksesta alueella. Opetus oli pääpiirteissään hyvin samankaltaista kuin Suomessa, mutta pieniä kulttuurieroja toki oli, kuten esimerkiksi henkilökunnan ja opiskelijoiden univormut.

Keskiviikkona 19.2.2014 ohjelmassa oli ohjelmassa vierailu «Oleny Ruchei» kaivosyhtiöön, “North-Western Phosphorous Company” Ltd. Yhtiö on toinen kahdesta suuresta Hiipinätuntureiden alueella toimivasta apatiittikaivoksesta. Kaivos ja rikastamo ovat olleet toiminnassa vasta kaksi vuotta ja rakenteilla oli rikastamon toinen rikastuslinjasto, jolla rikastamon tuotanto tullaan kaksinkertaistamaan. Kaivosyhtiössä on käytössä edistyksellinen ympäristötekniikka kuten suljettu vesikierto.

Iltapäivällä ohjelmassa oli vielä vierailu kaivos-geologisessa museossa. Museossa oli esillä kattava malmiki-vinäyttely ja pienoismallien avulla sai kattavan käsityksen alueen pitkäaikaisesta kaivosteollisuudesta.

Torstaina 20.2.2104 heti aamusta aloitimme kotimatkan ja ylitimme rajan n. klo 10:30 Suomen aikaa ja jäin yhteisestä kyydistä Sallan rajanylityspaikalle josta jatkoin matkaa autolla Kajaaniin, olin perillä Kajaanissa n.klo 17. Muut ryhmän jäsenet oli perillä Torniossa n. klo 15:00.

Matkan tarkoitus

Ensisijainen tarkoitus oli tutustua venäläiseen kaivosalan koulutukseen ja oppimisympäristöihin sekä selvittää mahdollisia kaivosalan työssäoppimis- /työelämäjaksoja Venäjällä. Khibiny Technical College on vasta remontoitu ja sen opetusvälineisiin oli investoitu paljon. Erikoismaininnan ansaitsee koulun alapuolella sijain-nut maanalainen harjoituskaivos.
Keskustelimme yhteistyömahdollisuuksista kuten opettaja- ja oppilasvaihdosta. Ainoa käytännön ongelma lienee kielimuuri, sillä englannin kielen taito Venäjällä on harvinaista.
Yhteistyötä on kuitenkin syytä jatkaa, sillä alueen yliopistoilla, oppilaitoksilla ja yrityksillä on hyvät verkostot kaivosalalla. Katsaus naapurin toimintatapoihin antaa perspektiiviä myös oman toiminnan kehittämiseen.