Ajatuksia ja pohdiskelua

Seminaariin otti osaa Leningradin alueen ammattioppilaitoksia ja eri alojen yrityksiä sekä valtuuskunta Valko-Venäjältä ja suomalaisten ammatillisten oppilaitosten edustajia ja OPH:n edustaja. Osallistujia oli vajaa sata.
Venäjällä ollaan siirtymässä saksalaiseen duaalijärjestelmään, jota valkovenäläinen akateemikko kovasti arvosteli ja viittasi naapurimaassa Suomessa käytössä olevaan löyhempään sidokseen yritysten ja oppilaitosten välillä. Tätä kiistaa käytiin kumpanakin päivänä ko. osapuolten kesken.
Seminaarissa esille tuodut asiat eivät käsitelleet oppilaitosten kansainvälistymistä juuri lainkaan, mutta eräät suomalaiset koulutuksenjärjestäjät olivat aikaisempien tapaamisten pohjalta neuvotelleet yhteistyösopimuksia oppilaitosten välille.
Olin haapavetisen kollegani kanssa ainut rakennusalan edustaja, emmekä päässeet lyhyessä pyöreän pöydän keskustelussa kahden pietarilaisen oppilaitoksen edustajan kanssa mihinkään konkreettiseen tulokseen yhteistyömuodosta. Esitin mahdollisuuden lähettää pari opiskelijaa käynnistyneelle EMEU-projektillemme Kuopioon. Oppilaitoksista ei ole oltu yhteydessä minuun tapaamisen jälkeen. Epäilen, että alallamme ei ole mahdollisuutta sitoutua useaan kansainvälistymishankkeeseen samanaikaisesti.
Vierailimme Kvaerner-konserniin kuuluvalla Viipurin telakalla, jossa kuulimme mm. Ukraina-pakotteiden vaikutuksesta telakan toimintaan; jatkossa ulkomaiset osat valmistetaan itse!
Nautimme venäläisestä vieraanvaraisuudesta ja pääanti seminaaripäivistä osaltani jäi suomalaisten oppilaitosten edustajien kanssa käymiin keskusteluihin kv-yhteistyöstä venäläisten kanssa.


Yhteistyö jatkossa

Viipurin polyteknillinen ammattiopisto lienee hyvätasoinen koulutuspaikka, jos yhteistyökuvio jotakin kautta Viipuriin tulee ajankohtaiseksi.
Meillä on lepäämässä oleva ja toimivaksi testattu kontakti Pihkovan koulun kanssa, jos halutaan Venäjä-yhteistyötä edistää vaikka ilman OPH:n Venäjä-verkostoa.
Olemme myös isännöineet viikon pietarilaisen Alina Doskanovan organisoimaa ryhmää Kemerovista Uralin takaa. Doskanova oli vuonna 2011 innokas jatkamaan yhteistyötä oppilaitoksemme kanssa, mutta yksipuolisuuden johdosta emme lämmenneet asialle enempää.