Johdanto
JEDU on ollut mukana valtakunnallisessa ammatillisten oppilaitosten Venäjä-verkostostossa vuodesta 2012 alkaen. Jedun lisäksi verkostoon kuuluu 10 muuta ammatillisen koulutuksen järjestäjää Suomessa. Venäjä -verkostolla on useita pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita Venäjällä. Verkostolla on omat internet-sivut osoitteessa www.venajaverkosto.fi.
Tälle matkalle osallistui henkilöitä verkoston eri koulutuksenjärjestäjätahoilta. Osallistujat edustivat liiketalousalaa (2), matkailualaa (3), rata-alaa (4), metallialaa (2 ), hiusalaa (1), maatalousalaa (1) sekä ict-alaa(1).seuraavilta aloilta:
Matkanjohtajana, tulkkina ja oppaana toimivat Nikolai Karpov sekä Riitta Mielonen.

Tälle matkalle osallistui henkilöitä verkoston eri koulutuksenjärjestäjätahoilta. Osallistujat edustivat liiketalousalaa (2), matkailualaa (3), rata-alaa (4), metallialaa (2 ), hiusalaa (1), maatalousalaa (1) sekä ict-alaa(1).seuraavilta aloilta:
Matkanjohtajana, tulkkina ja oppaana toimivat Nikolai Karpov sekä Riitta Mielonen.
Matkan tavoitteet
Matkan tavoitteena oli verkostoitua muiden verkostossa olevien oppilaitosten toimijoiden kanssa ja heidän kanssaan yhteistyössä tutustua Venäjällä Pietarin-alueen oppilaitoksiin sekä potentiaalsiin työssäoppimispaikkoihin. Lisäksi tavoitteena oli Venäjän kulttuuriin ja yhteiskuntaan perehtyminen.
Tutustumiskohteet


1. päivä ti 5.4.2016
- Petrovsky college, Matkailun ja Palvelualan opisto (Петровский колледж) (http://www.petrocollege.ru/

Oppilailla ei ole omia oleskelutiloja koulussa, vaan välitunnit vietetään ulkona. Oppitunnin pituus on 90 minuuttia ja välitunti kestää 15 minuuttia. Lounastauko on 50 minuuttia.
JEDUlla on yhteistyösopimus Petrovsky collegen kanssa. Työssäoppimisesta sovitaan kolmikantaperiaatteella eli aina täytyy olla oppilaitos yhteistyökumppanina, ei siis voida toimia suoraan ja pelkästään yrityksen kanssa.

Petrovsky collegen jälkeen matkustettiin metrolla takaisin hotellimme lähettyville. Hotelliin oli sovittu tapaaminen Sokoksen edustajien tapaaminen. Tapaamisen aiheena on ”Työssäoppimisen mahdollisuudet Pietarin Sokos -hotelleissa”.
Paikalla mm. Pietarin Sokos -hotellien henkilöstön koulutuspäällikkö Larisa Zamuraeva ja Sokos Olympia Gardenin johtaja Dmitri Šubin. He kertoivat tavoitteestaan ja odotuksistaan oppilaitosyhteistyöltä ja työssäoppimisesta sekä työssäoppijoilta.
Sokos hotelli Gardenissa sattui olemaan työssäoppimassa Sastamalan koulutusyhtymästä liiketalouden opiskelija (kaksoistutkintolainen) Akusti ?. Hän kertoi meille kokemuksistaan ja antoi vinkkejä.

 

2. päivä ke 6.4.2016
Keskiviikkona ryhmä jakautui kahtia. Osa lähti tutustumaan Kirovin traktoritehtaaseen ja sen yhteydessä toimivaan metalli- ja sähköalan oppilaitokseen Metallialan oppilaitos (Промышленно-технологический колледж) http://www.pl42spb.ru/. Tähän ryhmään kuuluimme myös me Helena ja Mauri. Oppilaitoksessa opiskelijoita on kaikkiaan n. ? Oppilaitoksessa oli nykyaikaiset laitteet ja välineet perinteisten lisäksi.

Keskiviikon iltapäivän tutustumiskohde oli monialainen ammattioppilaitos (Российский колледж традиционной культуры),jossa oli käsi- ja taideteollisuusalan opetusta (artesaani) sekä matkailualan koulutusta. Oppilaitoksen yhteydessä oli hotelli, jonka toimintaan matkailualan opiskelijat jonkin verran osallistuivat.
Matka oppilaitokseen taittui Kirovin tehdaskäynnin jälkeen bussilla, jolloin oli mahdollisuus nähdä hieman Pietarista muutakin kuin ydinkeskustaa.

Yhtenä matkan tavoitteena – kuten Venäjä-verkoston tavoitteena yleensäkin – oli Venäjän yhteiskuntaan, sen upeaan kulttuuriin sekä tapoihin perehtyminen. Iltaohjelmassa oli monipuolista tarjontaa, eikä valitettavasti kaikkeen voinut osallistua. Ruokakulttuuriin perehdyttiin erilaisissa venäläistä ruokaa tarjoavissa ravintoloissa.

Mauri vieraili Venäjä – pienoismalleina museon näyttelyssä https://grandmaket.ru/). Alue oli 20 metriä leveä ja 80 metriä pitkä.

Helena osallistui konserttiin, jossa esiintyi Bolshoi Zal Filarmonii, St. Petersburg Philharmonic Orchestra. Ohjelmassa oli R. Strauss: "Don Juan", Symphony Poem; Liszt: Piano Concerto No 1; Tchaikovsky: Symphony No. 3.
Teatteri/konserttisali oli hieno ja palvelu ystävällistä ja asiantuntevaa.

Metro on erittäin hyvin toimiva tapa liikkua pidempiä matkoja Pietarissa. Metrossa on viisi linjaa ja yhteensä 67 asemaa. Metrolinjojen yhteispituus on 114 kilometriä, ja metroa käyttää keskimäärin 2,1 miljoonaa matkustajaa päivässä.(www.wikipedia.org)

 

Yhteenveto
Hyvät mahdollisuudet työssäoppimisjaksoille, matkailu ja catering alojen opiskelijoille.Sokos hotelli Gardenin johtajan Dmitri Šubin ja henkilöstön koulutuspäällikkö Larisa Zamuraeva mukaan työssäoppijoita otetaan kaikkina muina vuodenaikoina paitsi kesällä. Paras aika jaksoille on syyskuusta maaliskuulle, jolloin hotellilla on myös mahdollisuus majoittaa työssäoppija (maksua vastaan). Huomioitavaa on, että mukana on aina yhteistyöoppilaitos Pietarista, tässä tapauksessa Petrovsky college. Venäjän kielen taitoa ei tarvita, vaan englanti riittää.
Tekniikan aloilla olisi myös kiinnostusta ottaa työssäoppijoita, mutta heiltä vaaditaan Venäjänkielen alkeet.
Matkalla solmittiin myös yhteistyö kontakteja eri oppilaitosten toimijoiden kanssa.

 

Matkaraportti kuvien kera PDF-muodossa JEDUn www-sivuilla.